• Lorem ipsum

Een SUP-peddel bepaald sterk de SUP ervaring. Suppen met een goede SUP-peddel is als fietsen op een lichte racefiets met dunne bandjes, het geeft voldoening. Daarom hebben wij een grote collectie hoogwaardige SUP-peddels en verkopen wij ook SUP-boards zonder peddel. Zo bepaald u zelf welke combinatie board en peddel het beste bij u past. U kunt hét beste opblaasbare SUP board kopen op de markt, maar zonder een goede peddel is de ervaring niet compleet. Let bij het kiezen van uw peddel op de volgende factoren en volg de 3 stappen:

 

1. Lengte SUP Peddel

Het is belangrijk dat u peddel de juiste lengte heeft zodat u geen blessure oploopt door een verkeerde houding. Zorg dat uw peddel op de juiste lengte staat afgesteld zodat u met de juiste lichaamshouding supt. Bekijk de onderstaande gids van het merk Starboard om te kijken welke lengte uw SUP peddel moet hebben voor welk doeleinde: tourensurfen of racen. SUP-surfers kiezen meestal voor een peddel die iets korter is dan een tourlengte, terwijl racers vaak een iets langere lengte nemen.


Verstelbare peddel

Verstelbare peddels zijn populair. Met een verstelbare peddel kunt u experimenteren wat u een fijne lengte vindt. Ook kunt u de peddel afstellen naar de discipline die u beoefend. Daarnaast is een verstelbare peddel ook te delen met vrienden en familie met een andere lichaamslengte. Er zijn 2-delige en 3-delige verstelbare peddels. Het voordeel van driedelige SUP peddels is dat deze in de rugtas van een SUP set passen. Het voordeel van tweedelige SUP peddels is dat deze een betere krachtoverbrenging en meer veerkracht hebben dan een driedelige SUP peddel.

Fixed peddel

Fixed peddels zijn lichter dan twee- en driedelige peddels omdat een fixed peddel uit één geheel bestaat, het extra gewicht van de aanhechtingspunten ontbreekt. Fixed peddels zijn vaak van carbon en carbon fixed SUP peddels hebben de beste slag- en veerkracht. Te personaliseren naar een vaste lengte door de peddel op de gewenste maat af te zagen. Daarna is de handgreep vast te lijmen met een lijmpistool of tweecomponentenlijm. voor meer informatie zie hier een filmpje van de montage.

 

2. Materiaal SUP Peddel

Het materiaal van de SUP-peddel bepaald het gewicht en de stijfheid. Een peddel met een harde stijfheid is beter in het verplaatsen van de kracht van uw slag. Neem de volgende punten in overweging:

Heb ik een lichtgewicht peddel nodig? Als u vaak supt en u wilt zo snel mogelijk gaan dan raden wij u een lichtgewicht peddel aan van carbon. Supt u een paar keer per jaar dan zal een aluminium of fiberglas SUP-peddel goed genoeg zijn.

Hoeveel geld wil ik uitgeven? Er kan gesteld worden dat hoe lichter de peddel hoe duurder de peddel is. Aluminium en kunststof peddels zijn minder licht en goedkoper dan peddels van fiberglas wat een lichter materiaal is. Carbon is het lichtste, beste en duurste materiaal wat er is.

Kunststof (nylon/polypropyleen) SUP peddel

Kunststoffen worden veelal gebruikt voor de handvaten en bladen van instapniveau peddels, want kunststof is een materiaal dat goed tegen een stootje kan.

Aluminium SUP peddel

Aluminium is een licht metaal en kan tegen tevens goed tegen een stootje. Maar ze zijn niet zo licht en stijf als peddels van fiberglas of carbon. Aluminium peddels zijn zeer geschikt voor beginnende suppers

Fiberglass SUP peddel

Een fiberglas peddel is geschikt voor de intermediate supper. Die wel een lichte en stijve peddel wilt maar waarvoor carbon te duur is.

Carbon/Fiberglass SUP peddel

SUP peddels met een samenstelling van carbon en fiberglas zijn sterk en lichter dan een 100% fiberglas. De verhouding tussen de twee materialen verschild, en er wordt vaak naar gerefereerd als ''Carbon 35'', dit houdt in dat het percentage carbon 35% is en het percentage fiberglas dus 65%.

100% Carbon SUP peddel

Dit is de lichtste, stijfste en beste materiaal-optie. De stijfheid van carbon zorgt voor een uitstekende krachtoverbrenging van de spieren naar het blad van de peddel.

 

3. Het blad van de SUP Paddle

De vorm en formaat bepalen hoe het blad presteert. Er is geen vaste handleiding om het perfect bij u passende blad te vinden omdat het sterk afhangt van u eigen wensen. Wel kunt de volgende richtlijnen aanhouden.  

Oppervlakte blad

Het oppervlakte van het blad kan gezien worden als de versnelling op een fiets. Een groot blad is de zwaardere versnelling waarbij er meer kracht moet gezet worden, en de snelheid van het roteren van de trappers laag is. Een klein blad is een lichtere versnelling, het kost minder kracht om het blad door het water te halen maar de slagsnelheid is hoger.

Er kan gesteld worden: des te groter de lichaamsbouw van een persoon des te groter blad hij of zij nodig heeft. Een groter blad heeft meer weerstand in het water, dus is er meer kracht nodig om het blad door het water te halen. Vaak hebben grote mensen meer kracht.