• Lorem ipsum

Wij hebben veel ervaring en die willen wij graag met u delen. Wij weten dat veel van onze klanten voor het eerst een SUP kopen. Als het de eerste keer is dat u een SUP gaat kopen dan zal u waarschijnlijk niet helemaal weten waar u op moet letten bij het maken van een keuze. Daarom hebben wij een eenvoudig stappenplan gemaakt met alles wat u moet weten. Maar ook voor mensen met meer ervaring is het handig om te lezen. Heeft u al ervaring dan kunt u alsnog iets opsteken.

Daarnaast hebben we het voor beginnende suppers extra overzichtelijk gemaakt door een speciale categorie beginner SUP-boards en beginner SUP board sets toe te voegen aan onze menubalk.

Ook heeft Sups Supply een unieke vergelijkingstool waarmee overzichtelijk de specificaties van 5 producten tegelijk kunnen worden vergeleken van alle SUP boards en van al onze merken: Red Paddle Co, Fanatic, Starboard, JOBE, Aqua Marina, MOAI.

Let bij het maken van u keuze op de volgende factoren en volg de 4 stappen:

1. SUP board of SUP board set?


SUP board

Bij de categorie SUP boards staan alle boards die zónder SUP-peddel worden geleverd. Als u zelf een set samenstelt dan kunt u een betere kwaliteit SUP peddel kiezen van bijvoorbeeld 100% carbon. Kiest u ervoor om zelf een SUP set te personaliseren dan heeft u bij ons een uitgebreide keuze aan SUP peddels.

SUP board set

Als u een SUP board set koopt bent u voordeliger uit en u bent met één aankoop gelijk klaar. Daarnaast past alles in één tas, zelfs de peddel. Daardoor kunt u de SUP overal makkelijk mee naar toe nemen. 

2. Soorten SUP boards?

Beginner/allround SUP board

Allround SUP boards zijn brede stabiele boards met een ronde vorm, waardoor ze perfect zijn voor beginnende suppers. Allround SUP boards zijn veelzijdig en komen op elk terrein tot hun recht. Er kan mee gesupt worden op: zee, meer, rivier, kanaal of in de polder. Een allround board is vaak wendbaar door de opstaande neus. Deze eigenschap is handig voor het surfen op golven. Een allround board is speels en zeker niet alleen leuk voor beginners maar ook voor gevorderden. Een allround SUP is perfect voor mensen die veelzijdig en stabiel SUP board willen

Touring SUP board

Touring SUP boards zijn langer en smaller dan een allround board. Een langer board is minder wendbaar maar meer koersvast. Koersvastheid is een aangename eigenschap als u langere afstanden wilt afleggen en echt tochtjes wilt maken. Met een koersvast SUP board hoeft er minder vaak van slagkant gewisseld te worden om rechtuit te blijven varen. Een touring board is ook smaller en puntiger dan een allround board. Hoe smaller een SUP board hoe minder weerstand hoe sneller u zult gaan. Met de puntige neus snijdt een touring board dus sneller door het water met een betere tracking. Een touring SUP is perfect voor mensen die op expeditie willen gaan en meer snelheid willen.

Race SUP board

Race SUP boards zijn nog langer en smaller dan touring board. Dus zijn Race board nog sneller en koersvaster. Race SUP board is voor de ervaren peddelaar die optimale performance en snelheid wilt. Een race SUP is perfect voor mensen die prestaties willen neerzetten.

 

Surf SUP board

Er zijn verschillende surf SUP boards. Zo heb je golf SUP boards en windsurf SUP boards. Golf SUP boards zijn speciaal ontworpen om maximaal te kunnen presteren in de golven. Golf SUP boards hebben vaak een zeer korte lengte om zo wendbaar mogelijk te zijn. Ook hebben golfsurf SUP boards bijna altijd een double layer constructie om flex te reduceren en een maximale stijfheid te bieden die nodig is bij het surfen.

Windsurf SUP boards hebben een mastvoet ingang waar een surfzeil op gemonteerd kan worden. Ook hebben windsurf SUP's een extra vin/zwaard in het midden van het board om de nodige koersvastheid te bieden tijdens het windsurfen. SUP windsurfboards zijn zeer geschikt voor beginnende windsurfers en kunnen zowel als allround SUP als windsurf SUP worden gebruikt.

 

Specialty SUP boards

Naast de bovengenoemde SUP board soorten zijn er enkele specialistische SUP boards. Dat zijn SUP boards voor specifieke doeleinde, bijvoorbeeld: Yoga SUP boards, Wildwater SUP boards, Mega SUP boards en Travel SUP boards

 

3. Afmetingen SUP board

U heeft inmiddels misschien voor ogen of u een SUP board of een SUP board set neemt en welk soort SUP board bij u past. De volgende stap is het kijken naar de keuze maken voor welke afmetingen u kiest. De afmetingen van een SUP in lengte, breedte en dikte bepalen de eigenschappen van een SUP board. Hieronder geven wij u een kort overzicht van waar de afmetingen invloed op hebben.

Lengte

SUP boards hebben verschillende lengte. van ongeveer 9 ft tot 15 ft. De categorie (allround, touring, race of foil) bepaald grotendeels de lengte. Binnen de categorieën is er ook verschil in lengte, dit heeft in mindere mate nog steeds invloed op de eigenschappen. De lengte heeft voornamelijk invloed op de eigenschap wendbaarheid. Dit is eerder beschreven bij categorieën. Is het board kort dan is het board wendbaar. Is het board lang dan is het board minder wendbaar. Er kan op onze site gefilterd worden op lengte. 

Breedte

De breedte is een belangrijke factor. SUP boards variëren in breedte van 64 cm (24'' inch) tot 91 cm (35'' inch). Een brede SUP is stabiel, een smalle SUP is minder stabiel. Maar stabiliteit gaat ten koste van de snelheid. Een brede stabiele SUP is minder snel. Vaak is een allround SUP breed, een touring SUP iets minder breed en een race SUP smal. Ook hier is er verschil in afmeting van de breedte binnen de categorieën allround, touring en race. Gebruik de filter optie op deze site om op jouw perfecte breedte te zoeken.

Dikte

De dikte van een SUP board heeft invloed op het volume en evenwicht. Een zwaar persoon heeft een board nodig met meer volume dan een persoon met een licht gewicht. Nadat u ongeveer voor ogen heeft welk soort board u gaat aanschaffen kunt de dikte bepalen. Bij elk SUP board op onze site staat aangeven hoeveel draaggewicht een SUP board heeft. Daarnaast bepaald het in mindere mate het evenwicht, omdat bij een dik SUP board het zwaartepunt hoger zal ligt dan bij een dunner board.

 

Doeleinden: Bent u van plan langere tochten te maken met extra bagage zoals kampeerspullen of een picknickmand neem dan een bredere SUP met meer stabiliteit en ruimte voor bagage. Ook is een breder board fijn voor als u yoga wil beoefenen op de SUP, voor SUP yoga is er ook veel stabiliteit nodig om de poses uit te voeren. Voor racen is een smal SUP board met weinig weerstand beter.

Lichaamsbouw: Er kan gesteld worden dat iemand met een groot postuur een breder board nodig heeft dan iemand met een klein postuur. Als je lang bent heb je een hoger zwaartepunt waardoor het moeilijker is evenwicht te houden. Mannen zijn vaak langer dan vrouwen maar hebben ook een relatief zwaarder bovenlichaam wat dit effect versterkt. Belangrijk is dat iemand met een klein postuur niet een te breed board neemt omdat het lastig peddelen is op een te breed board.

Ervaring: Voor ervaren suppers is het makkelijker en wellicht leuker om op een smal en sneller board te staan. Waar het voor een beginner fijn is om veel stabiliteit te hebben en hij of zij zelfverzekerd op de SUP staat.


 

4. Kwaliteit opblaasbaar SUP board

Er is een groot kwaliteit- en prijsverschil in SUP boards. Er zijn verschillende soorten productietechnieken en constructies die de kwaliteit van een SUP bepalen. Sups Supply verkoopt alleen SUP boards van kwaliteit. Bij SUP boards geldt goedkoop is duurkoop. U zult bij het kopen van een SUP board misschien een aantal termen tegenkomen die u niet zult begrijpen. Wij leggen het voor u uit.

Dropstitch

Paddle Boards zijn gemaakt met een techniek die dropstitch heet. Tussen de twee lagen PVC zijn duizenden draden geweven van polyester of nylon. Door deze draden kan een SUP de hoge luchtdruk aan zonder te vervormen. Een Stand Up Paddleboard van goede kwaliteit kan een zeer hoge druk aan. Op elke product pagina staat bij specificaties de maximale druk die een SUP aankan. Sommige merken hebben speciale geavanceerde dropstitch technieken ontwikkeld om de stijfheid van een SUP verbeteren.

Single Layer constructie

De meeste SUP boards van een lagere prijsklasse zijn single layer. Single layer SUP boards zijn boards die uit één PVC laag zijn gemaakt. Dit hoeft niet te betekenen dat ze van mindere kwaliteit zijn maar single layer SUP's zijn wel vaak minder stijf en duurzaam dan double layer SUP's. Het voordeel van single layer boards is dat ze licht en scherp geprijsd zijn. 

Double Layer constructie

Sups Supply verkoopt veel SUP’s die gemaakt zijn met een double layer constructietechniek. Bij een double layer wordt er een extra laag PVC verlijmd of versmolten op de eerste laag. Een double layer board is sterker, stijver en duurzamer dan een single layer SUP. (toegevoegd in filter optie)

Double Layer Fusion technology

De tweede PVC-laag wordt niet verlijmd maar versmolten (fused) met de eerste PVC-laag waardoor de SUP nog stijver wordt. De fusion technologie is bedacht om de duurzaamheid te verbeteren. Bij een verlijmd double layer SUP kan de lijmlaag na een aantal jaar los raken. Naast een verbeterde stijfheid en duurzaamheid is een board met een double layer fusion technologie ook nog eens lichter door het ontbreken van de lijmlaag.

MSL - Red Paddle Co

De MSL productietechniek is een door Red Paddle ontwikkelde en gepatenteerde techniek. De PVC laag wordt niet versmolten met een andere PVC laag maar op de dropstitch laag. De eerste PVC laag kan daardoor weggelaten worden, dat scheelt aanzienlijk in het gewicht en verbeterd de duurzaamheid. Daarom krijg je bij aankoop van een Red Paddle board tot wel 5 jaar garantie. 


Double Chamber constructie

Een SUP met een double chamber constructie heeft twee luchtkamers. Dit bevorderd de stijfheid en de veiligheid. Als u op zee supt ver van de kust en één van de luchtkamers gaat lek of loopt leeg dan is er altijd nog een tweede luchtkamer die als reddingsboei kan dienen.

 

Vragen

Bij Sups Supply hebben we vakkundige collega’s die u graag adviseren bij het maken van de juiste keuzes. Neem contact met ons op, we helpen u graag!