• Lorem ipsum

SUP board set kopen?

SUP board sets voordelig en perfect voor als u met één aankoop gelijk klaar wilt zijn. Daarnaast past alles in één tas, zelfs de peddel. Daardoor kunt u de SUP overal makkelijk mee naar toe nemen.

SUP board set kopen?

Wij hebben veel ervaring en die willen wij graag met jullie delen. Wij weten dat veel van onze klanten voor het eerst een SUP kopen. Als het de eerste keer is dat u een SUP gaat kopen dan zal u waarschijnlijk niet helemaal weten waar u op moet letten bij het maken van u keuze. Daarom hebben wij een eenvoudig stappenplan gemaakt met alles wat u moet weten. Maar ook voor met meer ervaring is het handig om te lezen. Heeft u al ervaring dan kunt u alsnog handige weetjes opsteken. Daarnaast hebben we het voor beginnende suppers extra overzichtelijk gemaakt door een speciale categorie beginner SUP board sets toe te voegen aan onze menubalk. En Sups Supply heeft een unieke vergelijkingstool waarmee overzichtelijk alle SUP boards kunnen worden vergeleken van alle onze merken: Red Paddle Co, Fanatic, Starboard, Naish, JOBE, STX, Mistral, Aqua Marina en MOAI. Let bij het maken van u keuze op de volgende factoren en volg de 4 stappen:

1. SUP Board of SUP Board set?


SUP Board

Bij de categorie SUP boards staan alle boards die zónder SUP-peddel worden geleverd. Als u zelf een set samenstelt dan kunt u een betere kwaliteit SUP peddel kiezen van bijvoorbeeld 100% carbon. Kiest u ervoor om zelf een SUP set te personaliseren dan heeft u bij ons een uitgebreide keuze aan hoogwaardige SUP peddels.

SUP Board set

Als u een SUP board set koopt bent u voordeliger uit en het is perfect voor als u met één aankoop gelijk klaar wilt zijn. Daarnaast past alles in één tas, zelfs de peddel. Daardoor kunt u de SUP overal makkelijk mee naar toe nemen. De peddels zijn sterk en kunnen goed tegen een stootje. 

2. Soorten SUP Boards?

Beginner/Allround SUP Board

Allround SUP boards zijn brede stabiele boards met een ronde vorm, waardoor ze perfect zijn voor beginnende suppers. Allround SUP boards zijn veelzijdig en komen op elk terrein tot hun recht. Er kan mee gesupt worden op: zee, meer, rivier, kanaal of in de polder. Een allround board is vaak wendbaar door de opstaande neus. Deze eigenschap is handig voor het surfen op golven. Een allround board is speels en zeker niet alleen leuk voor beginners maar ook voor gevorderden. Een allround SUP is perfect voor mensen die veelzijdig en stabiel SUP board willen

Touring SUP Board

Touring SUP boards zijn langer en smaller dan een allround board. Een langer board is minder wendbaar maar is meer koersvast. Koersvastheid is een aangename eigenschap als u langere afstanden wilt afleggen en echt tochtjes wilt maken. Met een koersvast SUP board hoeft er minder vaak van slagkant gewisseld te worden om rechtuit te blijven varen. Een touring board is ook smaller en puntiger dan een allround board. Hoe smaller een SUP board hoe minder weerstand hoe sneller u zult gaan. Maar let op een smaller board is minder stabiel. Met de puntige neus snijdt een touring board dus sneller door het water met een betere tracking. Een touring SUP is perfect voor mensen die op lange expedities willen gaan en meer snelheid willen.

Race SUP Board

Race SUP boards zijn nog langer en smaller dan touring board. Dus zijn Race board nog sneller en koersvaster. Race SUP board is voor de ervaren peddelaar die optimale performance en snelheid wilt. Een race SUP is perfect voor mensen die prestaties willen neerzetten.

 

Surf SUP Board

Er zijn verschillende surf SUP boards. Zo heb je golf SUP boards en windsurf SUP boards. Golf SUP boards of wel wave SUP boards zijn speciaal ontworpen om maximaal te kunnen presteren in de golven. Golf SUP boards hebben vaak een zeer korte lengte om zo wendbaar mogelijk te zijn. Ook hebben golfsurf SUP boards bijna altijd een double layer constructie om flex te reduceren en een maximale stijfheid te hebben die nodig is bij het surfen. Windsurf SUP boards hebben een mastvoet ingang waar een surfzeil op gemonteerd kan worden en hebben een extra vin/zwaard in het midden van het board om de nodige koersvastheid te bieden tijdens het windsurfen. SUP windsurfboards zijn zeer geschikt voor beginnende windsurfers en kunnen zowel als allround SUP als windsurf SUP worden gebruikt. 

Er is een nieuw soort golfsurf SUP op de markt. Misschien heeft u het ooit wel gezien, het doet onwerkelijk aan, een board wat over het water zweeft. Een foil is een soort vliegtuigprofiel onder water. Geen aerodynamica maar hydrodynamica. Het maakt het mogelijk om boven het water te zweven als u eenmaal een vaartje heeft. SUP foilen kan met peddel of met wing surfzeil. 

 

Specialty SUP Boards

Naast de bovengenoemde SUP board soorten zijn er enkele specialistische SUP boards. Dat zijn SUP boards voor specifieke doeleinde, bijvoorbeeld: Yoga SUP boards, Wildwater SUP boards, Mega SUP boards en Travel SUP boards

 

3. Afmetingen SUP Board

U heeft inmiddels misschien voor ogen of u een SUP board of een SUP board set neemt en welk soort SUP board bij u past. De volgende stap is het kijken naar de keuze maken voor welke afmetingen u kiest. De afmetingen van een SUP in lengte, breedte en dikte bepalen de eigenschappen van een SUP board. Hieronder geven wij u een kort overzicht van waar de afmetingen invloed op hebben.

Lengte

SUP boards hebben verschillende lengte. van ongeveer 9 ft tot 15 ft. De categorie (allround, touring, race of foil) bepaald grotendeels de lengte. Binnen de categorieën is er ook verschil in lengte, dit heeft in mindere mate nog steeds invloed op de eigenschappen. De lengte heeft voornamelijk invloed op de eigenschap wendbaarheid. Dit is eerder beschreven bij categorieën. Is het board kort dan is het board wendbaar. Is het board lang dan is het board minder wendbaar. 

Breedte

De breedte is een belangrijke factor. SUP boards varieren in breedte van 64 tot 91 cm. Een brede SUP is stabiel, een smalle SUP is minder stabiel. Maar stabiliteit gaat ten koste van de snelheid. Een brede stabiele SUP is minder snel. Vaak is een allround SUP breed, een touring iets minder breed en een racing SUP smal. Ook hier is er verschil in afmeting van de breedte binnen de categorieën allround, touring en race.

Dikte

De dikte van een SUP board heeft invloed op het volume. Een zwaar persoon heeft een board nodig met meer volume dan een persoon met een licht gewicht. Nadat u ongeveer voor ogen heeft welk soort board u gaat aanschaffen kunt de dikte bepalen. Bij elk SUP board op onze site staat aangeven hoeveel draaggewicht een SUP board heeft. Daarnaast bepaald het in mindere mate het evenwicht, omdat bij een dikker SUP board u zwaartepunt hoger zal liggen.

 

Doeleinden: Bent u van plan langere tochten te maken met extra bagage als kampeerspullen of een picknick neem dan een bredere SUP met meer stabiliteit en ruimte voor bagage. Ook is een breder board fijn voor als u yoga wil beoefenen op de SUP, voor yoga heb je ook veel stabiliteit nodig om de poses uit te voeren. Voor surfen en racen is een smaller board beter.

Lichaamsbouw: Er kan gesteld worden dat iemand met een groot postuur een breder board nodig heeft dan iemand met een klein postuur. Als je lang bent heb je een hoger zwaartepunt waardoor het moeilijker is evenwicht te houden. Mannen zijn vaak langer dan vrouwen maar ook een relatief zwaarder bovenlichaam wat het effect versterkt. Belangrijk is dat iemand met een klein postuur niet een te breed board neemt omdat het moeilijk peddelen is omdat iemand dan ver moet reiken om het blad van de peddel in het water te krijgen.

Ervaring: Voor ervaren suppers is het makkelijker en wellicht leuker om op een smal en sneller board te staan. Waar het voor een beginner fijn is om veel stabiliteit te hebben en hij of zij zelfverzekerd op de SUP staat.


 

4. Kwaliteit opblaasbaar SUP Board

Er is een groot kwaliteit- en prijsverschil in SUP boards. Er zijn verschillende soorten productietechnieken en constructies die de kwaliteit van een SUP bepalen. Sups Supply verkoopt alleen SUP boards van hoogstaande kwaliteit. Bij SUP boards geldt goedkoop is duurkoop. U zult bij het kopen van een SUP board misschien een aantal termen tegenkomen die u niet zal bergrijpen. Wij leggen het voor u uit.

Dropstitch

Paddle Boards zijn gemaakt met een techniek die dropstitch heet. Tussen de twee lagen PVC zijn duizenden draden geweven van polyester of nylon. Door deze draden kan een SUP de hoge druk aan zonder te vervormen. Een dropstitch van goede kwaliteit heeft een hoge dichtheid van nylon of polyester draden. Een Stand Up Paddleboard van goede kwaliteit kan een zeer hoge druk aan tot wel 22 PSI. Waar een board van een ‘normale’ kwaliteit ongeveer tot 15 PSI kan worden opgeblazen. Het is beter om een board harder te kunnen opblazen want dan heeft het board meer stijfheid.

 

Single Layer construction

De meeste SUP boards van een lagere prijsklasse zijn single layer. Dit hoeft niet te betekenen dat ze van slechte kwaliteit zijn, maar er is een kans dat ze een minder harde druk kunnen weerstaan en minder duurzaam zijn. Het voordeel van single layer boards is dat ze licht zijn. 

 

Double Layer 

Veel SUP’s zijn gemaakt met een double layer constructietechniek. Bij een double layer wordt er een extra laag PVC verlijmd op de eerste laag. Een double layer board heeft een betere waterdichtheid en is sterker en stijver dan een single layer SUP. Sinds enkele jaren is de kwaliteit van opblaasbare SUP boards sterk toegenomen. Opblaasbare SUP boards zijn tegenwoordig enorm stijf en gaan qua performance de strijd aan met hardboard SUP's. Maar het gemak waarmee een opblaasbare SUP overal mee naar toe kan worden genomen en worden opgeborgen opent een wereld van mogelijkheden. Deze ontwikkeling draagt sterk bij aan de populariteit van opblaasbare Stand Up Paddleboards.

 

Double Layer Fusiontechnology

De tweede PVC-laag wordt niet meer verlijmd maar versmolten met de eerste PVC-laag. Twee lagen worden samengesmolten voordat ze in de fabriek worden opgeblazen, waardoor de SUP nog stijver kan worden. De fusion technologie is bedacht om de duurzaamheid te verbeteren. Bij een verlijmde double layer SUP kan de lijmlaag na een aantal jaar los raken. Naast een verbeterde stijfheid en duurzaamheid is een board met een double layer fusion technologie ook nog eens lichter door het ontbreken van de lijmlaag. Deluxe serie van Starboard en Red Paddle boards zijn gemaakt met deze technologie.  

 

MSL - Red Paddle Co

De MSL productietechniek is een door Red Paddle ontwikkelde en gepatenteerde techniek. De PVC laag wordt niet versmolten met een andere PVC laag maar op de dropstitch laag. De eerste PVC laag kan daardoor weggelaten worden, dat scheelt aanzienlijk in het gewicht en verbeterd de duurzaamheid. Daarom krijg je bij aankoop van een Red Paddle board tot wel 5 jaar garantie. 


Double Chamber constructie

Een SUP met een double chamber constructie heeft twee luchtkamer. Dit bevorderd de stijfheid en de veiligheid. Als u op zee supt ver van de kust en één van de luchtkamers gaat lek of loopt leeg dan is er altijd nog een tweede luchtkamer die als reddingsboei kan dienen.

Vragen

Heeft u nog vragen neem contact met ons op, wij geven u graag advies en helpen u bij het maken van de juiste keuze.